skip to Main Content

Τα έργα «Κατασκευή Φράγματος Ποταμών  Αμαρίου Νομού Ρεθύμνης» και «Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνης», περιελάμβαναν εργασίες για την κατασκευή του φράγματος και  τη μεταφορά του νερού με σκοπό την άρδευση στον κάμπο Ρεθύμνης.

H Κατασκευή Φράγματος Ποταμών  Αμαρίου Νομού Ρεθύμνης περιελάμβανε: 

  1. Κατασκευή του φράγματος στην περιοχή Ποταμών, ύψους 55 μ. , χωρητικότητας ταμιευτήρα 22,5 εκατ. m3, με σώμα φράγματος όγκου επιχωμάτων 1,7 εκατ. m3, με αδιαπέρατη κουρτίνα τσιμεντενέσεων, συνολικού μήκους 27 χλμ. , σήραγγα εκτροπής-υδροληψίας-εκκένωσης, μήκους 358 μ. , διαμέτρου 4,5 μ. , υπερχειλιστή, μήκους 340m, πύργο υδροληψίας, ύψους 25m, λεκάνη αποτόνωσης, όργανα παρακολούθησης του φράγματος, οικίσκους δικλίδων και οργάνων και πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό και υδραυλικό εξοπλισμό.
  2. Κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού από το φράγμα έως την είσοδο της σήραγγας Πρασσών, μήκους 3,7 χλμ. διαμέτρου Φ 1000 και την κατασκευή του αρδευτικού έργου κατάντη του φράγματος Ποταμών για άρδευση 800 στρεμμάτων.
  3. Κατασκευή του κεντρικού αγωγού από την είσοδο της σήραγγας Πρασσών έως στο τερματικό φρεάτιο στην περιοχή Πηγής στον Κάμπο Ρεθύμνης, συνολικού μήκους 11,7 χλμ. διαμέτρου Φ1000, Φ800 και Φ700 και σύνδεση του κεντρικού αγωγού με τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα Άδελε και Πηγής για άρδευση 10.000 στρεμμάτων.
  4. Κατασκευή της σήραγγας Πρασσών για την διέλευση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς, μήκους 3,4 χλμ., διατομής 14 m2.
  5. Περιμετρικό δρόμο του ταμιευτήρα του φράγματος, συνολικού μήκους 9,3 χλμ. , πλάτους 6,5μ.

Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών,επέκταση κεντρικού αγωγού

Προκειμένου να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάστηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου και την ουσιαστική ενίσχυση της υδροδότησης του Δήμου Ρεθύμνου ήταν απαραίτητη η επέκταση του κεντρικού αγωγού,  μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου (6.520 m. κεντρικού αγωγού και 2.470 m. δικτύων διανομής) .

Για την τροφοδότηση των αρδευτικών δικτύων του κάμπου Ρεθύμνης για την άρδευση 10.000 στρεμμάτων, καθώς και την δημιουργία απαραίτητης υποδομής για την τροφοδότηση του μελλοντικού διυλιστηρίου για την ύδρευση του νέου Δήμου Ρεθύμνου, η  τοποθέτηση του 1ου τμήματος του κεντρικού αγωγού, εντάχθηκε  στο έργο «Αξιοποίηση φράγματος Ποταμών Ρεθύμνης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης 2000 – 2006».

Back To Top