skip to Main Content

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων στο αντλιοστάσιό του, στον Τσιβαρά Αποκορώνου, προχώρησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαταστάθηκαν στην οροφή της υφιστάμενης δεξαμενής νερού και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα οδηγεί νέες αυτόνομες ηλεκτρικές αντλίες. Το έργο δηλαδή ουσιαστικά αφορά στην εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων (μη διασυνδεδεμένων με το δίκτυο) που οδηγούν τις νέες ηλεκτρικές αντλίες. Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δεξαμενές νερού και αυτονόμηση αντλιών νερού» προϋπολογισμού 558.906,05€, συγχρηματοδοτήθηκε από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος ήταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Το συγκεκριμένο έργο είναι εμβληματικό  για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης με πρωτοποριακό χαρακτήρα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο συνταιριάζοντας αρμονικά την υψηλή
τεχνολογία με τον επιδεικτικό χαρακτήρα.  Τα εκτιμώμενα οφέλη συνοψίζονται στην αξιοποίηση παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ για την αυτονόμηση των αντλιοστασίων με άμεση συνέπεια τη μείωση των εκπομπών CO2 η οποία συμβάλλει τόσο στην επίτευξη των εθνικών στόχων για το Περιβάλλον και την Ενέργεια όσο και στην αναβάθμιση σχετιζόμενων με την ύδρευση οικονομικών δραστηριοτήτων. Εν τέλει, εκτιμήθηκε ότι η συγκεκριμένη δράση ΑΠΕ οδηγεί σε:
• Συνολική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας ίση με 190 μεγαβατώρες το χρόνο,
• Αποφυγή εκπομπών CO2 ίση με 212,8 τόνων ανά έτος
Ακόμα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ενσωμάτωση καλών πρακτικών στη διαχείριση νερού δημιουργεί νέες προοπτικές σε επίπεδο επιχειρηματικότητας τόσο με τη δημιουργία ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων και παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων όσο και με την αντίστοιχη ενασχόληση και εξειδίκευση προσωπικού εργασίας.

Το σύστημα αποτελείται από διάφορα μέρη των οποίων η εγκατάσταση και εν γένει ενσωμάτωση στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο αποτέλεσε μία τόσο μελετητική όσο και  κατασκευαστική πρόκληση.
Αρχικά τοποθετήθηκε το μεταλλικό στέγαστρο επί της δεξαμενής το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το στατικό φορέα ο οποίος εδράζεται στο περιμετρικό τοιχίο σκυροδέματος και πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν στη συνέχεια τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Ακόμα το μεταλλικό στέγαστρο χρησιμεύει και στη συνολική κάλυψη της δεξαμενής. Στη συνέχεια και πάνω στο μεταλλικό φορέα τοποθετήθηκαν οι βάσεις στήριξης των Φ/Β πλαισίων καθώς και οι λαμαρίνες επικάλυψης ενώ τα Φ/Β πλαίσια συνολικής ισχύος 136,68 kWp εγκαταστάθηκαν σε επόμενο βήμα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος της εγκατάστασης αποτελούν οι Inverter/ Drive οι οποίοι είναι κατάλληλες διατάξεις που συνδυάζουν την τεχνολογία των Solar Inverters για τη μετατροπή της DC τάσης σε AC και την τεχνολογία των Drives ηλεκτρικών κινητήρων σε μία συσκευή. Συνεπώς οι Inverters που εγκαταστάθηκαν μετατρέπουν την DC ενέργεια σε AC και ταυτόχρονα οδηγούν τους κινητήρες των αντλιών.
Ακόμα, όσον αφορά στις νέες αντλίες που εγκαταστάθηκαν (υψηλής απόδοσης ΙΕ3), αυτές έχουν το ίδιο μανομετρικό ύψος με τις υφιστάμενες, και την κατάλληλη παροχή για την ισχύ του κινητήρα που έχει επιλεγεί. Τέλος, όσον αφορά στις λοιπές ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες αυτές αφορούν σε όλες τις απαιτούμενες καλωδιώσεις DC για τη σύνδεση των φ/β πλαισίων με inverter, καλώδιωσεις AC για τη σύνδεση των inverter με τις αντλίες, τους απαιτούμενους ηλεκτρολογικούς πίνακες προστασίας και ελέγχου, κ.λπ. ενώ εγκαταστάθηκαν και νέα συστήματα ελέγχου που εξασφαλίζουν την παράλληλη λειτουργία των νέων αντλιών σε συνδυασμό με τις  υφιστάμενες. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τις 190 MWh/έτος και η αντίστοιχη αποφυγή εκπομπών CO2 τους 144 τόνους/έτος.

Bίντεο του έργου:

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στον παρακατω σύνδεσμο:

http://eeares.cres.gr/index.htm

English text regarding the project:

Project_Summary_ENGLISH

Leaflet_27_11_2017

POSTER_ΚΑΠΕ_27_11_2017

Video, english edition:

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τον ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.


 

Επισυναπτόμενα

Back To Top